Най-сетне край на двойното плащане на винетка заради техническа грешка при

...
Най-сетне край на двойното плащане на винетка заради техническа грешка при
Коментари Харесай

Стопират двойното заплащане на винетка заради грешки

Най-сетне край на двойното заплащане на винетка поради техническа неточност при електронното й  закупуване!

Досега доста водачи бяха принудени да заплащат по два пъти за документа плюс обезщетителна такса от 70 лв., откакто са спирани по пътищата от БГ Тол и се е оказвало, че нямат годна винетка, тъй като са създали неточност при въвеждането на наложителните реквизити – регистрационен номер на колата или страна на ръководство.

Група депутати от ГЕРБ предложиха промени в Закона за придвижване по пътищата, които ще се гледат ахея, излиза наяве от уеб страницата на Народното събрание.  Мотивите им са, че след разбор на постъпилите тъжби и сигнали от притежатели на транспортни средства  най-честите неточности са безусловно невиновно въведени неверни данни в системата. Например, при избор на страна от падащото меню хората вместо България кликат по нехайство на прилежащите две – Буркина Фасо или Бруней Даруссалам. Друг постоянно срещан проблем е изтъкване на неверен регистрационен номер поради несъзнателно разместени числа. С огромна повторяемост заради нехайство е и избора на подкатегория на автомобила – „ транспортно средство до 3.5 тона ” и „ пътно транспортно средство, включително с ремарке ”, защото цените на винетки те са едни и същи. Така се оказва, че фиктивен автомобил има платена винетка, а напълно действителен – не.

Преди няколко месеца шефът на Урологията в УМБАЛ " Пловдив " проф. доктор Димитър Шишков сигнализирара, че при въвеждане на данните за личния му лек автомобил от падащото меню за страна автоматизирано се зареждала Германия. Първият път известният доктор не забелязал грешката и по този начин се оказал с невалидна винетка. Сумата от 97 лв. потънала. Наложило се да заплати и 70 лв. обезщетителна такса, откакто го патрул го спрял, и още един път да си купи документа. Тогава препатили водачи го посъветвали да вкара отначало ръчно всички данни за автомобила, макар че те се пазят в системата. 

„ При покупка от интернет по-голямата част от браузърите дават на клиентите услуга за автоматизирано попълване на полетата с потребителски данни, обясниха тогава странния проблем от Националното тол ръководство. Информацията се резервира в така наречен кеш памет на браузърите и може да се вкара автоматизирано при попълване на информация в полета, сходни със запаметените (име, страна, град, адрес, е-мейл и др.). Това е функционалност на интернет браузъра, а не на уеб страницата www.bgtoll.bg, дебело подчертаха от там.Точно по тази причина горещо предлагаме на водачите  преди заплащането на винетна такса да изчистят кеш паметта на своя интернет браузър ”, дадоха отговор публично от ведомството. Бившият народен представител Димитър Шишков обаче към този момент беше платил 164 лв. за услуга, която коства 97 лева /цената на винетка за лек автомобил/. 

Според препоръчаните промени решение за такива проблеми към този момент ще има  -дадена е опция при сбъркани данни за регистрационния номер, категория на МПС, страна на регистрация и други притежателят да изиска смяна. След несъмнено доказателство, че в България не съществува подобен автомобил / а това е доста елементарно за чиновниците на БГ Тол/, корекцията ще бъде позволена, излиза наяве от заложените текстове. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР